Валета – 10 забележителности в града на рицарите

Валета, най-южната и най-малката от европейските столици, е разположена на полуостров с размери само 1км. х 0.6км. Въпреки малката си площ, столицата на Малта е изпълнена от толкова забележителни и красиви места, че ще ви трябва късмет и добро планиране, за да ги посетите стегнато за ден-два. Ние се връщахме във Валета всеки ден. Първо, защото бяхме сравнително близо. Второ, защото небрежно бяхме избрали събота за разходка във Валета, а в събота работно време е специално. И трето, защото градът е наистина очарователен и съвсем нищо нямахме против да се връщаме пак и пак и да го виждаме в друга светлина.

И така, това са местата, които до успяхме да се докоснем:

Кратка история на Валета

За разлика от повечето градове, които се разрастват от векове, Валета е изградена по план. Нищо спонтанно няма в града построен „от джентълмени за джентълмени“. След Великата обсада от 1565 г., Жан дьо Ла Валет – тогавашния велик магистър на Ордена на св. Йоан, посвещава остатъка от управлението си на изграждането на град-крепост, която да посреща и отблъсква всеки осмелил се недоброжелател. Издигнат изцяло от типичния малтийски камък, градът е забележително произведение на военната архитектура – обграден от висока стена, обзаведен с наблюдателници, батареи и висока камбанария на входа на Голямото пристанище – антична аларма за неканени гости.

Уличките изглеждат симетрични, но всъщност са проектиран лабиринт, предназначен да дезориентира врага и да осигури тактическо предимство на местните в битки от близко разстояние. Влизайки през Главната порта човек съвсем безпроблемно може да си представи как е изглеждал градът през 16 век, защото днес изглежда по съвършено същия начин. Ако се включите в обиколка с местен гид (Valletta free tours), ще ви покажат дори къде са измъчвали престъпници, за коя кука са били връзвани въжетата за камбаните на катедралата и други интересни местни факти. От завършването на Валета никой не се е осмелил да нападне укреплението поне по земя, така че трябва да признаем заслугата на г-н Ла Валет.

Архитектурата е силно повлияна от барока в Италия и човек може за момент да се обърка в коя държава се разхожда. Грижата, с която Малта пази обаче паметниците на културата си е завидна и прави страхотна чест на всеки замесен в проектите на Малтийска фондация за културно наследство (Heritage Malta).

През Втората световна война градът става щаб на британските военни на острова. Обявен е за част от Световното културно наследство на Юнеско през 1980 г. През 2021 г. ние го обявихме за града с най-криво работно време.

Забележителности във Валета

1. Фонтанът на Тритоните

Намира се точно пред Главната градска порта на Валета. Трима получовека, полуриби са едно от първите неща, които всеки вижда, когато влиза в историческата столица на Малта. Величествено вдигнали бронзова чиния, тритоните се превръщат в значим символ на силата и връзката на острова със Средиземно море. Проектирана от Винсент Апап, забележителната структура е напълно изградена и завършена през 1959 г. Тя изиграва емблематична роля в много събития и тържества и е особено актуална по време на празненствата по случай Деня на републиката.

Пред Главната градска порта започват повечето обиколки на града. В близост до фонтана се намира и главната спирка на градския транспорт на острова

2. Сградата на парламента

Веднага след като влизаме през масивните каменни стени, се озоваваме пред парламента на Малта. Сградата е завършена през 2014 г. и съчетава модерна архитектура с традиционна. Дизайнът ѝ включва два каменни масива, стъпили върху колони. В северния блок се намира парламентарната зала, а в южния – кабинетите на депутатите. Тъй като от създаването на Валета през XVI и XVII в. в архитектурно отношение тя почти не се е променила, не е изненадващо, че модерните допълнения като това на архитекта Ренцо Пиано, се приемат противоречиво в Малта. Всеки определено има собствено мнение за сградите. На нас леко ни навя асоциации със социалистическата централна градска архитектура в България.

3. Кастилският дворец на Валета

Auberge de Castille или Кастилският дворец е официалното седалище на рицарите от Кастилия, Леон и Португалия – един от най-могъщите клонове в Ордена на св. Йоан. Рицарите от тези райони са отговаряли за защитата на част от укрепленията на Валета, известни като Бастиона на Света Барбара. Сградата е разположена на най-високата точка на Валета и първоначално гледката към обширната  местност отвъд била ненадмината от никоя друга сграда в града. Проектиран от Джироламо Касар, но по-късно преустроен под ръководството на великия магистър Ди Пинто, Auberge de Castille, разположен на площад Castille, е едно от най-добрите архитектурни произведения в Малта, за което свидетелства впечатляващата му фасада.

Сградата с фини пропорции и строга симетрия е сериозно повредена по време на Втората световна война, но по-късно е внимателно реставрирана. Сега в сградата се помещава кабинетът на министър-председателя. Не е отворена за посещения, но има симпатични стълби за снимки.

4. Горните Барака градини
(Upper Barrakka Gardens)

В непосредствена близост до Кастилския дворец се намират Горните Барака градини (Upper Barrakka Gardens).  Градините са построени на върха на укрепление, на най-високата точка на Валета и датират от 1661 г., когато са били частна градина на рицарите. Едва след повече от 150 години градините са отворени за обществеността и днес посетителите могат да се възхищават на пъстър килим от цветя и сянката на дръвчета, които превръщат градините в малък зелен оазис в каменния град. Градините се допълват от редица статуи и паметници, сред които бронзова група, наречена „Гаврошите“ и бюста на Чърчил.

От терасата на градините се открива фантастична гледка към Голямото пристанище, форт Сант Анджело и Трите града. Можехме да прекараме часове тук, просто възхищавайки се на зашеметяващата гледка.

От Градините се спуска 58-метров асансьор – най-бързата връзка с пристанището под Градините, от което с различни лодчици (включително гондола! ) може да преплавате Голямото пристанище до Биргу.

5. Салютната батарея
(Saluting Battery)

Точно под Градините, по симетрична стълба надолу, няма как да пропуснете надписа Saluting Battery.

Салютната батарея е най-известна с редицата оръдия, разположени върху защитните стени на Валета. Възможно е тази батарея да е най-старата в света. През последните 500 години, след построяването на града, тя защитава Валета откъм морето.

От 1820 г. датира традицията точно в 12:00 ч. да се произвеждал оръдеен изстрел. Дълго време тази традиция е била забравена, но сега е подновена. Батареята се обслужва от гвардейци в униформи на британската артилерия. Всеки ден в 12:00 и 16:00 ч. оръдията правят по един изстрел. Преди изстрела има малко шоу, което започва 15 мин. по-рано. След това войникът зарежда първите две оръдия, но само първото стреля. Второто оръдие се зарежда в случай на засичане на първото. Разбира се, това е празен изстрел, без реален снаряд.

Шоуто е безплатно от терасата горе (плътно изпълнена с хора, отидете по-рано), но ако искате да видите изстрела от няколко метра, съветвам да слезете долу. Входът е 3 € и освен шоуто със салюта, ще можете да видите изложени различни оръдия, гюлета и инструменти за работа с артилерията.

6. Военните стаи Ласкарис

А ако сте фенове на военната история, особено на тази около Втората световна и Студената война, силно препоръчвам да посетите някога строго-секретните военни помещения Ласкарис.

Военните стаи Ласкарис се намират на 100 м. под градините Горна Барака и Батареята и представляват една от най-добре пазените тайни на Малта от Втората световна война. Британците започват работа по тайното подземие през 1940 г., по време на обсадата на Малта, когато започват да разширяват поредица от тунели, под Горните градини и Салютната батарея. Тунелите, изсечени директно в скалата, са били използвани като помещения за роби по време на рицарския период. Комплексът е завършен в началото на 1943 г. Името на обекта идва от близката батарея „Ласкарис“, която от своя страна е кръстена на магистър Ласкарис, построил градина на мястото, което по-късно е заето от батареята.

С течение на времето Военните стаи се разрастват до мрежа от тунели и камери под земята, в които се е помещавал военният щаб на Великобритания в Малта, откъдето са били ръководени всички отбранителни и настъпателни операции в Средиземноморието през войната.

В този свръхсекретен комплекс се помещавала оперативна зала за всяка от бойните служби, която включвала жизненоважната контролна зала на изтребителите на RAF, откъдето са се наблюдавали и контролирали всички въздушни и морски операции.

В подкрепа на това е била филтърната зала, през която се е насочвал и филтрирал целият радарен трафик.

Както и операционната зала на зенитните оръдия, която се е използвала за координиране на артилерийския огън срещу въздушно нападение.

Комбинирана оперативна зала служила за съвместни операции, а в строго охранявано помещение се помещавали машини за криптиране, използвани за секретни комуникации.

През юли 1943 г. военните стаи са използвани от генерал Айзенхауер и неговите върховни главнокомандващи като предварителен щаб на съюзниците за операция „Хъски“ – нахлуването в Сицилия.

Щабът през Студената война

След войната Военните стаи на Ласкарис се превръщат в щаб на Средиземноморския флот и играят важна роля в англо-френското нахлуване в Египет по време на Суецката криза през 1956 г., като за няколко дни влизат в пълна бойна готовност по време на Кубинската ракетна криза през 1962 г. През 1967 г. сградата е взета от НАТО, за да бъде използвана като стратегически комуникационен център за прихващане на съветски подводници в Средиземно море.

След 10 години, поради политически промени в Малта,  НАТО напуска помещенията и те са окончателно затворени. През 2009 г. Малтийска фондация за културно наследство се заема с възстановяването на този исторически комплекс. След упорита работа по реставрацията на помещенията Военните стаи на Ласкарис вече са отворени за обществеността, но възстановителните дейности продължават все още.

Достъпът до помещенията е организиран в конкретни часове, за които може да се информирате от гвардейците на батареята. Посещението се осъществява с водач, който разказва историята и предназначението на всяко помещение. Цялата обиколка трае около час, но в нашия случай ни се падна един приказлив и увлекателен водач, който прескочи това време. В края на обиколката дори се оказа, че той е един от артилеристите на оръдието.

Стандартния билет е 13 €. Допълнителна информация може да бъде намерена на сайта на обекта: lascariswarrooms.com.

7. Долните Барака градини
(Lower Barrakka Gardens)

Долните Барака градини (Lower Barrakka Gardens) представляват друго спокойно и зелено място във Валета, както и пример, че малтийците не са особено оригинални с кръщаването на места. Тези градини са изградени отново на градските укрепления, но на по-ниско ниво от Горните Барака градини, откъдето идва и името им. Въпреки това оттук се открива отново красива панорама от различен ъгъл към входа на Голямото пристанище, форт Сант Анджело и Трите града.

Статуята на първия британски губернатор на Малта Александър Бел и паметник в памет на Голямата обсада в Малта допълват зеленината. Спокойната градина освен дом на много дървета и пъстри цветя е и сенчеста спирка за туристи като нас.

8. Дворецът на Великия магистър

Дворецът на великия магистър, който доминира на Дворцовия площад, е една от първите сгради, построени във Валета през 1571 г. Оригиналният Дворец е проектиран от Гелорму Касар, но следващите магистри разширяват и доразвиват сградата, когато започват да я използват за своя официална резиденция.

Дворецът на Великия магистър винаги е бил дом на правителството в Малта – първо на рицарите от Ордена на св. Йоан, след това при британците е служило като дворец на губернатора, а сега в него се помещава кабинетът на президента, а до 2015 г. там е заседавал и парламента.

Вътре се намира оръжейната работилница на двореца, която заслужава да бъде посетена. Тронната зала или бившата зала на Върховния съвет на рицарите също заслужава внимание. За съжаление, поради почивни и празнични дни, ние не успяхме да го хванем отворен, за да го разгледаме отвътре.

9. Националната библиотека

Националната библиотека на Малта, се намира недалеч от Двореца на великия магистър, на Площада на републиката. Тя води началото си от 1555 г., когато Великият магистър Клод дьо ла Сенгле постановява, че всички книги, принадлежащи на починали членове на Ордена на св. Йоан, трябва да бъдат предадени в съкровищницата на Ордена.  Библиотеката съхранява копие на всяка писмена творба, издадена в Малта, както и уникални колекции, като например книгите на Ордена на св. Йоан. Най-стария документ, съхраняван там е Pie Postulatio Voluntatis – папска була, издадена от папа Паскал II през 1113 г., с която се потвърждава създаването на Рицарския орден.

Сградата на библиотеката е проектирана от полско-италианския архитект Стефано Итар и е ранен пример за неокласическа архитектура в Малта. Пред нея в чест на британската кралица Виктория, е поставена нейна статуя, където кралицата е облечена с традиционни малтийски дантели, заради приносът ѝ за запазване на този старинен малтийски занаят.

Входът в библиотеката е безплатен, но отново не успяхме да я хванем отворена.

10. Катедралата на Валета

Може би най-изящната и величествена забележителност във Валета е ко-катедралата „Свети Йоан“ – римокатолически храм, посветен на Свети Йоан Кръстител. Нарича се ко-катедрала, тъй като споделя седалището на римокатолическата архиепископия на Малта заедно с по-старата катедрала „Свети Павел“ в Мдина.

Катедралата отвън

Построена е между 1572 и 1577 г. от Малтийските рицари по искане на великия магистър Жан дьо ла Касиер. Дизайнът ѝ е отличен пример за барокова архитектура. Въпреки някои промени, фасадата все още е запазила по-голямата част от оригиналния дизайн на Малтийският архитект Джироламо Касар. Погледната отвън, повече напомня на военна крепост, с камбанария от двете страни на главната порта.

На камбанарията вдясно има три часовника – единият показва часа, другият – деня от седмицата, а третият – датата. Над главната врата се намира балкон, поддържан от колони. Той се е използвал за обявяване на имената на новоизбраните магистри.

Катедралата вътре

Впечатляващ е контрастът между семпла и изчистена фасада, и богатството, което крие. Интериорът на църквата се смята за един от най-добрите примери за висша барокова архитектура в Европа. Той е дело най-вече на художника Матиа Прети, член на Ордена. Прети преобразява скромния тогава интериор през 60-те години на XIX в., когато великият магистър Рафаел Котонер иска да постигне и надмине величието на църквите в Рим. Прети проектира сложните издълбани каменни стени и изписва сводестия таван и страничните олтари със сцени от живота на св. Йоан. Интересно е, че фигурите, изрисувани на тавана до всяка колона, първоначално изглеждат като триизмерни статуи, но при по-внимателно вглеждане виждаме, че художникът умело е създал илюзия за триизмерност чрез използването на светлосенки.

През вековете няколко дарения и наследства, оставени от различни рицари, допълнително украсяват катедралата, за да се превърне днес в истинско бижу и задължително място за посещение във Валета.

Централна част

След като влезете в катедралата „Свети Йоан“, няма как да не погледнете нагоре към огромния свод на централния кораб. Сводът е разделен на шест отсека, всеки от тях изобразяваш по три сцени от битието на св. Йоан – от раждането до трагичната му смърт. Детайлът и мащаба на фреските може да се оцени най-добре от балконът на катедралата, който ще ви извиси на няколко метра от тавана.

9-те капели

Катедралата съдържа девет богато украсени капели от двете си страни. Осем от тях са предназначени за всеки от клоновете на рицарския орден, където са погребани най-значимите велики магистри, произтичащи от този клон:

  • Капела на Оверн
  • Капела на Арагон
  • Капела на Кастилия, Леон и Португалия
  • Капела на Англо-Бавария
  • Капела на Прованс
  • Капела на Франция
  • Капела на Италия
  • Капела на Германия

Деветата е построена в чест на Дева Мария от Филермос, покровителка на ордена.

Подът на катедралата

Най-невероятната част от църквата, поне за мен, е под този величествен таван и под краката на посетителите. Над 400 инкрустирани мраморни надгробни плочи, датиращи от началото на XVII в., покриват целия под на катедралата – централната част,  капелите и олтара. Всяка от тези гробници е паметник на погребания под нея рицар от ордена. Колкото по-важен е бил рицарят, толкова по-близо е бил поставян до олтара.

Популярен символ на плочите е ангелът на славата, често изобразяван да надува тръба, за да отбележи почетната репутация на починалия. Короните и венците показват най-благородните рицари. Други символи са оръжията и щитовете, символи на военното дело, което е водил рицарят.

Латинските епитафии разказват историята на погребаните рицари с послания за триумф, слава, победа и смърт. Красиво оформените символи придават дълбочина на всяка надгробна плоча, като например изображението на смъртта, представена като скелет, често със сърп и пясъчен часовник, обозначаващи неумолимия ход на времето.

Като например надписа на тази надгробна плоча:

FUMUS, HUMUS, SUMUS, ET CINIS EST NOSTRA ULTIMA FINIS
(Пушек, земя, това сме, в пепел е сетният ни край)

Криптата

Криптата се намира непосредствено под олтара, но обикновено е затворена за посетители. До нея се стига по стълби в задната част на капелата на Прованс. Тук се намира мястото на последния покой на първите 12 велики магистри на Ордена, управлявали между 1523 и 1623 г. Сред тях е и прочутият велик магистър Жад дьо Ла Валет.

Ораторията на св. Йоан Кръстител

Няколко художествени произведения с голяма стойност се помещават тук – от картини на и произведения на изкуството, дарени като подарък от предишни велики магистри и рицари на Ордена на св. Йоан. Несъмнено най-известната творба, която се съхранява в ко-катедралата е картината „Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител“ на Микеланджело Меризи да Караваджо. Картината е рисувана около 1608 г. и е единственото подписано произведения на талантливия художник. Картината се смята за неговата obra maestra. Срещу нея ще намерите и по-малкият по мащаб, но не и художествена стойност – портрет на св. Йероним.

Допълнителни съвети за посещение:

  • Осигурете си минимум 2 часа, ако искате наистина да се насладите на това величествено място
  • Силно препоръчвам да вземете аудиогида, който подробно разказва за историята на църквата и артефактите, които се съхраняват в нея. Ползването на аудиогида е включено в цената на входната такса.
  • Задължително се изкачете на балкона, за да се насладите на гледката почти от тавана.
  • Тъй като ко-катедралата катедрала „Свети Йоан“ е свещено религиозно място, ще трябва да покриете раменете и коленете си и да свалите всякакви покривала за глава. Раниците трябва да носите пред тялото си – мярка за опазване на украсените стени. Вътре не може да се носят токчета, за да не се повредят мраморният под и гробниците.
  • Месните служби се провеждат в 8:30 ч. в делничните дни и по няколко пъти през деня в неделя и на празници. По това време катедралата е недостъпна за туристи.

Стандартният билет е 15 €, но ви уверявам, че си заслужава. Повече информация за посещения и билети, може да бъде намерена на сайта на катедралата: stjohnscocathedral.com.

11. Валета през нощта

Като последна забележителност в списъка слагам обиколката на Валета през нощта. За нас беше доста приятно да обиколим столицата по тъмно и да видим известните и забележителности в друга светлина. Фонтанът на тритоните, например, разлива светлината си пред Главната порта. Малките улички са обсипани с малки лампички. Впрочем много от църквите са също обсипани в множество малки светлинки по фасадата. Градът е не по-малко чаровен, а също ако пътувате като нас в летния сезон, доста по-приятен за разходка.

Разходка из Валета през лятото:

Малта се намира на 35-тия паралел (България е на 42-рия), т.е. лятото е много горещо, особено на обяд. Поради това в летния сезон:

  • Църквите във Валета (освен ко-катедралата) затварят в 12:00 ч., за да отворят пак в 16:00 ч. Ние не успяхме да намерим църква, която да е отворила в 16:00ч. обаче, така че ако искате да посетите някои църкви – планирайте ги рано сутрин.
  • По обяд и доста от магазинчетата също затварят и намирането на вода беше затруднено.
  • Можете да се скриете обаче от жегите в някои от музеите, които всички имат различно работно време – някои са до 16:30, някои са 15:30 ч. – посещението им изисква известна доза планиране.

Стига ли 1 ден да кажем, че сме видели Валета? Да.

Стига ли 1 ден да сме разгледали, усетили и да сме се насладили на Валета? Определелено не!

Разбира се с добро планиране и стегната програма, може вероятно може да посетите всички изброени обекти в рамките на ден. Ние се връщахме във Валета всеки ден и вероятно ако имахме още един, пак щяхме да сме там. Имахме желание да посетим и Двореца на Великия магистър, музея на рицарите хоспиталиери, както и Базиликата на Дева Мария от Кармел – тази с големия купол, който се вижда отвсякъде. Но пък винаги човек трябва да си остави нещичко и за следващия път! ✈️


За останалите места, които посетихме в Малта, може да прочетете тук:

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *