Забележителности в Дубровник за 1 ден

Дубровник – една от най-туристическите дестинации на Адриатическото крайбрежие – е съхранил в себе си многовековна история и красота, които си струва да бъдат видени. Наричан „Перлата на Адриатика“, красивият град предлага интригуваща среща с историята и културата. В тази статия ще се опитам да събера най-известните забележителности в Дубровник, които не трябва да пропускате. За разглеждането им е необходим около половин ден, но препоръчвам да прекарате и цял, ако разполагате с толкова.

  1. Портата Пиле
  2. Францисканската църква и манастир
  3. Големият фонтан на Онофрио
  4. Страдун, Главната улица на Дубровник
  5. Площад Лужа
  6. Пристанището на стария град
  7. Княжеският дворец
  8. Катедралата на Дубровник
  9. Църквата „Свети Игнатий“
  10. Градските стени
  11. Страничните улички

И понеже нашето посещение на Дубровник беше част от пътуване до Черна гора, няма да се спирам тук на темата с транспорта. За това как стигнахме с кола до Дубровник от България може да прочетете в статията:

История на Дубровник

Основаване на Дубровник

Историята на Дубровник вероятно датира от 7 в., когато градът, известен тогава като Рагуза, е основан от бежанци от римския град Епидаурум.  Градът е основан при сливането на други две селища – Лаус, разположен на малък крайбрежен остров, и славянското селище Дъбрава в подножието на хълма. Ивицата плитчини между двете селища била засипана през 12 век, обединявайки селищата около новопостроения площад. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака.

От своето основаване, градът е под защитата на Византия, но след кръстоносните походи Рагуза попада под венецианска власт, а според Задарския мирен договор от 1358 г. става част от Унгарско-Хърватското кралство.

Дубровник като град държава

Във времето от 14 до 19 в. година Дубровник е управляван като свободна държава с име Respublica Ragusina. Републиката достига върха на своето развитие през 15 и 16 век. Дубровник става единственият източно адриатически град-държава, съперничещ по мощ и влияние на Венеция и другите италиански морски републики. Градът е управляван от аристокрация, която цени високо свободата и която отменя търговията с роби още в началото на 15 в. Градът успешно балансира между интересите на Венеция и Османската империя векове наред.

В републиката постепенно настъпва упадък след криза в средиземноморската търговия и особено след катастрофалното земетресение през 1667 година. През 1699 г. градът е принуден да продаде две парчета земя от територията си на османците, за да се избави от напредващите венециански войски. Окончателният край на републиката не е сложен от набезите на Венеция, а от силите на Наполеон. Превзети са първо земите на Венеция, а впоследствие през 1806 година пада Дубровнишката република. Две години по-късно градът става част от Илирийските провинции, владение на Франция.

Дубровник като част от Хърватия

През 1815 година, след решение на Виенския конгрес, Австро-Унгария анексира Дубровник като част от Кралство Далмация. Под австрийска власт официалното име на селището е Рагуза. След това градът влиза в пределите на Кралството на сърби, хървати и словенци, наречено по-късно Югославия. През Втората световна война е окупиран от италиански и немски сили.

През 1979 г. град Дубровник е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство като признание за изключителната средновековна архитектура на укрепения стар град.

По време на Войната за независимост на Хърватия срещу останалите югославски сили старият град на Дубровник е обсаден и бомбардиран на 6 декември 1991, а останалата част от града търпи дори по-големи поражения в следствие военните действия, продължили до май 1992 година. След края на войната е започнат мащабен проект за реконструиране на града със съдействието на ЮНЕСКО. Към 2005 година по-голямата част от щетите са възстановени, а градът възвръща първоначалният си облик и атмосферата, запазена до днес.

Въпреки бурното си недалечно минало, в последните десетилетия градът се утвърждава като водещ туристически център на Адриатическото крайбрежие. В допълнение градът стана още по-популярен като декор за снимки на култовия сериал „Игра на тронове“ и в момента освен като историческа забележителност, е обект на интерес за мнгохилядните феновете на сериала, за които има организирани специални турове. Въпреки, че аз също съм фен, няма да се спирам на тези забележителности, за тях може да прочетете повече тук.

Забележителности в Дубровник

Забележителности в Дубровник

В компактния исторически център на Дубровник са разположени средновековни църкви, уединени манастири, старинни музеи и пищни дворци. Но дори да не влизате в тях, разходката из широката централната улица и лабиринта от тесни улички, площади и тераси е достатъчна да ви пренесе в един друг свят.

1. Портата Пиле

Основният път за стария град на Дубровник е портата Пиле. Построена е през 1537 г. заедно с подвижен мост над дълбокия ров. В продължение на векове портата е служила като главен вход към укрепения град. В нишата над портата е разположена статуя на Свети Блез.

2. Францисканската църква и манастир

Първата забележителност в стария град, след като преминаваме портата, е Францисканската църква и манастир. Тази добре запазена сграда е построена в края на 1600 г. на мястото на манастир от 1100 г. и сега е дом на една от най-ценните библиотеки в Хърватия. Създадена през 17 в. и съхраняваща колекция от повече от 21 000 редки книжни ръкописи, тя е и мястото, където се намира очарователна средновековна аптека, работеща от 1317 г. насам – една от най-старите в света.

На място има и музей, в който се съхраняват предмети от исторически интерес и колекция от произведения на изобразителното изкуство.

3. Големият фонтан на Онофрио

Построен между 1438 и 1444 г., Големият фонтан на Онофрио е една от най-известните забележителности в Дубровник. Тази възхитителна структура, която се намира непосредствено до портата Пиле, е всъщност малко по-малка от оригиналните си размери – следствие от щетите, причинени от земетресението през 1667 г. Фонтанът е бил важна част от първоначалната водоснабдителна система на града, проектирана от Онофрио де ла Кава, която е пренасяла питейна вода от река Дубровачка.

4. Страдун, Главната улица на Дубровник

Разходката ни продължава из Страдун, главната улица на стария град. Известна в Дубровник и като Плаца, улицата е дълга 300 метра и е необикновена гледка с белия си паваж. Самата улица датира от 1468 г., въпреки че много от околните сгради са построени през 17 в. след опустошителното земетресение от 1667 г., засегнало по-голямата част от постройките в Дубровник.

Къщите по продължението на ул. Страдун са проектирани като жилищни сгради в горните си етажи, а приземните етажи приютяват занаятчийници. Архитектурата се отличават с това, че главните врати и прозорци са подслонени под една арка.

Освен като основна забележителност в Дубровник, Страдун е безспорно една от най-живописните пешеходни улици в Европа. Отрупана е с кафенета, ресторанти, както и магазини. Също е и една от най-скъпите на балканите.

5. Площад Лужа

Вървейки по улицата стигаме площадът Лужа (Luža). Площадът от векове е централно място за срещи на жители и посетители. На този бивш пазарен площад, се намират някои от най-известните сгради и забележителности в Дубровник.

Малко от ренесансовите сгради в Дубровник оцеляват след земетресението от 1667 г. Една от тях е дворецът Спонза – най-красивата готическо-ренесансова забележителност в града, който датира от 16 в. С изглед към церемониалния главен площад на Дубровник, дворецът Спонза днес се използва за сграда на Националния архив и съхранява ръкописи на повече от 1000 години.

Сред акцентите са Колоната на Орландо (Orlandov stup), построена и проектирана от скулптора Антонио Рагузино, както и църквата „Свети Блез“, която представлява интерес заради бароковата си фасада и безценната колекция от произведения на изкуството.

Тук се намира и известната Лоджия на камбаните, датираща от 1480 г. и използвана като система за ранно предупреждение на жителите по време на размирици. Интерес на площада представляват също часовниковата кула от 15 в., главната караулна сграда и Малкият фонтан на Онофрио.

6. Пристанището на стария град

В източната част на стария град се намира старото пристанище. Крепостите около него защитавали акостиралите кораби тук. Сред тях се откроява фортът Свети Иван. Някога важна част от отбраната на Дубровник, сега тази внушителна структура помещава Морския музей на Дубровник, съхраняващ мореплавателското минало на града, и Аквариума на Дубровник с неговите интересни експозиции на местни и екзотични риби.

7. Княжеският дворец

Връщаме се обратно на площада и продължаваме нататък из разходката забележителности в Дубровник. Следващата ни спирка е Княжеския дворец (Knežev dvor),  проектираният от Онофрио де ла Кава през 1435 г. . Днес той помещава Културно-историческият музей на града. Този великолепен стар дворец, красива смесица от късна готика и ранен ренесанс, е силно повреден от барутна експлозия скоро след завършването му, по-късно от пожар, а след това от земетресението от 1667 г. Въпреки нелеката му съдба и фактът, че е бил многократно променян през вековете, дворецът е достигнал съхранен до наши дни. Ние го разгледахме само отвън, но ако имате време може да посетите музея, както и приятния вътрешен двор.

8. Катедралата на Дубровник

Продължаваме напред по улицата и стигаме до красивата катедрала на Дубровник, построена на мястото на по-стара катедрала от 6 в., разрушена от земетресения. Наричана още катедрала „Успение Богородично“, тя е проектирана в бароков стил от Андреа Буфалини от Рим. Катедралата се отличава с три кораба, три апсиди и великолепен вътрешен интериор и включва забележителности като картини на италиански и далматински художници от 16-18 в., включително „Дева на стола“ на Рафаел от началото на 16 в.

По време на нашето посещение, беше в ремонт и не влезнахме вътре.

9. Църквата „Свети Игнатий“

Продължаваме по стъпалата на Йезуитските стълби. Тези барокови стълби, проектирани от Пиетро Пасалакуа, са подобни на известните Испански стълби в Рим. Изкачвайки се по тях, стигаме йезуитската църква „Свети Игнатий“.

Църквата „Свети Игнатий“ е построена в луксозен бароков стил, подобен на този на римската църква „Свети Игнатий“ и принадлежи към ордена на свещениците йезуити. Завършена е през 1725 г. като еднокорабна църква. През 1885 г. в църквата е изградена изкуствена пещера, посветена на Дева Мария от Лурд, която е една от най-старите по рода си в Европа. През изрисувания витражен покрив на църквата слънцето осветявало вътрешността на църквата. За съжаление тези витражи са унищожени през последните войни, когато върху църквата падат пет бомби, които унищожават и олтара. За щастие след войната са възстановени и позволяват днес да се насладим да необикновения дизайн.

10. Градските стени

Продължаваме нагоре по уличките към високите части на стария град и крепостните стени.

Старите градски стени са една от най-известните забележителности в Дубровник. Издигнати през 10 в. и достроявани през 13 и 14 в., тези страховити стени – на места високи до 6 м. и също толкова дебели – осигурявали солидна защита срещу нашественици. С обща дължина от близо два километра, градските стени на Дубровник са чудесно място за неангажираща разходка и предлагат множество прекрасни гледки към Адриатическо море и навътре към стария градски център. Сред основните интересни спирки из стените са кулата Бокар (Tvrđava Bokar), крепостта Ловрийенац (Tvrđava Lovrijenac), и кулата Минцета (Tvrđava Minceta).

Имайте предвид, че градските стени се издигат и спускат, така че сравнително краткото двукилометрово разстояние може да е изтощително в разгара на лятото. Ако планирате да преминете целия маршрут, което е препоръчително, опитайте да започнете рано, преди да настъпят горещините. Така ще избегнете и по-голямата част от тълпите.

Както и всичко в Дубровник, таксата за достъп до стените е доста надценена – 250 куни (~33 EUR), което в допълнение с лятната жега ни отказа да се качим. За актуални цени, може да се провери на https://citywallsdubrovnik.hr/

11. Страничните улички

Спускаме се обратно към главната улица по стръмните и тесни странични улици, които се разклоняват от двете страни на Страдун. Уличките предлагат сянка, зеленина и красиви гледки към града.


За съжаление огромния наплив от туристи неизбежно е превърнал стария град в скъпа туристическа дестинация с някои неоправдано високи цени. Затова за мен Дубровник е по-удачен за междинна спирка за един ден, отколкото като крайна точка на пътуване. За нас то бе част  от по-голямото ни  пътешествието до Черна гора, за което може да прочетете повече тук.

И въпреки това ние си тръгваме от Дубровник с добри чувства, платили един скъп паркинг, но научили още нещо ново и наситили се на красиви гледки. Мястото е страхотно за снимки, а добрата работа и отделеност на архитектите и строителите-възстановители на стария град може без малко да ви убеди, че се намирате насред средновековен търговски град. Ако търсите нещо близко, но различно – Дубровник ще ви приеме с отворени обятия.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik
https://www.planetware.com/tourist-attractions-/dubrovnik-hr-da-d.htm

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *