Сицилия: Палермо в 1 ден

Напуснахме парк Зингаро по залез и продължихме на изток. След като няколко дни бяхме из по-спокойните, да не кажа пусти през ноември, местенца на Сицилия, беше време да стигнем и до туптящото сърце на Сицилия – столицата Палермо. Градът е известен със своята история, култура, архитектура и гастрономия. 3000-годишната му история може да бъде видяна не само в сградите и паметниците, но и в ароматите, вкусовете и културата. Тази статия е част от по-големия разказ за обиколката ни на Сицилия, като се фокусира върху най-известните забележителности в Палермо за 1 ден. Ако искате да разберете как стигнахме до Палермо и кои други места в Сицилия посетихме, може да последвате следния линк:

Днес Палермо е голям град, за което засвидетелства голямото вечерно задръстване, в което попаднахме докато се опитвахме да се доберем до центъра. Вече по тъмно малката ни кола се пъхна в още по-малките павирани улици на стария град. Ще излъжа ако кажа, че първото впечатление от центъра на града беше добро. Съмнителни улици, мрачни субекти и толкова мърсотия по улиците, колкото само в Египет съм виждал. Тежката дървена входна врата разкри вътрешността на една добре поддържана сграда – тази, в която бяхме отседнали. Скоро след това беше време отново да излезем на негостоприемната улицата в търсене на място за вечеря.

Забележителности в Палермо за 1 ден

Това е списъкът със забележителности в Палермо, които посетихме за 1 ден:

  1. Пазарите
  2. Площад Белини
  3. Фонтанът Претория
  4. Quattro Canti – Четирите кьошета
  5. Градината на Гарибалди
  6. Ботаническата градина
  7. Театро Масимо
  8. Катедралата на Палермо
  9. Още забележителности в Палермо
  10. Храна в Палермо

Новият ден беше на път да разкрие другото лице на Палермо. Бяхме обратно на улиците и те вече изобилстваха от всякакви хора. Мястото където предишната вечер бяхме видели купчини боклуци се оказа пазар, на който днес шумни минувачи се провираха между две редици сергии с още по-шумни търговци. Последните се надвикваха в това да рекламират стоката си и да привличат вниманието на пазаруващите. От плодове и зеленчуци през всякакви ядки до млечни продукти и меса, от дребни миди до парчета риба меч с диаметър колкото футболна топка – по пазарите на Палермо може да се намери всичко. Дори и да не търсите нищо, минете да усетите атмосферата на трите основни пазара – Ballaro, Capo & Vucciria.

забележителности в Палермо

Първата ни официална спирка от списъка забележителности в Палермо бе площад Белини. Тук са разположени две интересни църкви. Първата е църквата на Марторана – нормано-гръцка православна църква, издигната през 1143 г. През 1435 г. е посветена на Елоиса Марторана, издигнала бенедиктински манастир наблизо, откъдето произтича и името. Фасадата на църквата се отличава с бароков стил, камбанарията е от XIII в., а в интериора могат да се видят красиви византийски мозайки.

Втората е църквата на Св. Каталдо. Това е католическа църква, построена през 1160 г. от адмирал Майоне от Бари. През XVIII в. църквата е използвана като пощенска станция. През XIX в. тя е реставрирана и възстановена във вид, по-близък до първоначалната средновековна сграда. Църквата „Сан Каталдо“ е прекрасен пример за архитектурна структура, построена от ислямски майстори според принципите на западния романски стил. Трите ѝ розови купола я превръщат в едно от най-емблематичните места в Палермо. От 2015 г. е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вдясно от двете църкви се намира театър Белини.

Фонтан Претория е впечатляваща забележителност, която заема почти цялата площ на площад Претория в сърцето на историческия център на Палермо, близо до Palazzo Pretorio – кметството. Фонтанът е построен през XVI в. и се смята за един от най-важните примери за ренесансовата архитектура в Сицилия. Фонтанът включва множество статуи и релефи, изобразяващи митологични същества и сцени, четирите сезона и дванадесетте олимпийски богове.

Фонтанът има много интересна история. Проектиран от Франческо Камилиани, първоначално е предназначен за градините на тосканската вила на вицекраля на Неапол – дон Педро Алварес де Толедо. Вицекралят обаче затъва в дългове и сенатът на Палермо купува фонтана. Те пристигат в града по море през 1574 г. на 644 отделни части. Изграждането му отнема близо 30 години, но когато го откриват много от жителите на Палермо възроптават срещу голите фигури. Започват дори да се носят слухове, че водите на фонтана са заразени със сифилис, което му спечелва прозвището „Фонтанът на срама“.

Днес вече няма такива опасения и фонтанът Претория се смята за една от най-емблематичните забележителности на Палермо. Освен обект на възхищение, е чудесно място за снимки, в които да запечатате сложните детайли на фонтана на фона на старинните сгради наоколо.

Двете основни улици на стария град на Палермо са Виа Виторио Емануеле и Виа Македа. Кръстовището, на което се пресичат тези две улици, се нарича Quattro Canti или в превод Четирите кьошета. Този бароков площад, оформен като осмоъгълник, е известен официално като площад Вийена в чест на испанския вицекрал, който поръчва построяването му през 1609 г. През XVIII в. Quattro Canti е центърът на Палермо, който събира четирите благороднически квартала, разделени от двете улици. Поглед към фасадите разкрива, че всяко най-долно ниво има фонтан, представляващ една от древните реки, които някога са текли през града. Над тях, фигура изобразява един от четирите сезона чрез римските богове: Еоло, Венера, Церера и Бакхус. Над сезоните са изобразени четирима различни испански владетели: Карлос V, Филип II, Филип III и Филип IV, някои от които познаваме от разходката ни в Мадрид. Още по-нагоре, на всеки ъгъл ще откриете по един от четиримата свети покровители на Палермо.

Завихме надясно по Виа Виторио Емануеле и се отправяме към Градината на Гарибалди. Градината, наричана още Вила Гарибалди, е обществен парк, построен по проект на Джовани Базиле през 1863 г. в центъра на Пиаца Марина. Вилата е кръстена на националния герой Джузепе Гарибалди в чест на тогава скорошното обединение на страната.

Сред многото екзотични растения, които се намират в градината, по-интересни са драконовото дърво, подобно на това, което видяхме на Тенерифе и Ficus macrophylla с височина 30 метра. Тези фикуси с плитки корени, пълзящи по земята, и висящите корени, които достигнали почва се превръщат в нови поддържащи стволове изглеждат сякаш извадени от фантастична приказка.

И сякаш растенията в тази градина не ни стигнаха, затова решихме да посетим и ботаническата градина на Палермо. Тук освен познатите палми, кактуси, бамбук, се намират екземпляри като кафе и мимоза – най-чувствителното растение. В оранжерии пък са разцъфтели всякакви цветове. Измежду растенията, както и от фасадите на сградите, ни гледат интересни статуи. Едно от интересните растения тук е дървото бутилка – наречено така заради формата на ствола му. Доста неприятна за пипане бутилка, като се има предвид, че е покрит с твърди и остри бодли. И точно като бодлива роза, цъфти с големи ярки цветове, а като бонус дава големи крушовидни плодове, пълни с бели копринени нишки и семена. Тук се намира още по-голям фикус, който е символ на градината. Внесен през 1845 г. от Австралия, което го прави един от най-големите и стари екземпляри в Италия.

Освен приятно място за разходка, в ботаническата градина може да избягате от шума и мърсотията по улиците. Недалеч от градината се намира и крайбрежен парк, който е също предлага спокойствие за отдих.

Влязохме обратно през старата крайбрежна порта на града (Porta Felice), която всъщност е началото на Виа Виторио Емануеле, вървяхме обратно до Четирите кьошета, където свихме надясно по Виа Македа. Скоро стигнахме до Театро Масимо. Той е главният оперен театър и балетна зала в Палермо. Построен е през 1897 г., а през 1997 г. е напълно обновен по случай 100-годишнината си. Любопитен факт е, че е бил част от снимките на  „Кръстникът“, част III.

Слънцето залязваше, а ние бързахме да стигнем до последната в списъка от забележителности в Палермо – Катедралата. Катедралата Успение на Пресветата Дева Мария е паметник, който говори за историята на целия град. Построен като християнска базилика през IV в., превърната в джамия през IX в. и накрая обратно в християнска църква от нормандците, които и дали днешния облик през XII в. През последващите векове са правени реформи добавящи готическа фасада, портик, както и абсида в Ренесансов стил.

Интериора на църквата включва старинни мозайки, декорирани капели, както и интересен метален прът, вграден в пода, минаващ по диагонал на катедралата. Това всъщност е слънчев зодиак. През специално изработен отвор в тавана слънчевият лъч прониква и огрява дълга метална шина, вградена в пода, на която са изобразени зодиакалните знаци.

Катедралата е била място за коронация на множество владетели на Сицилия през различните епохи.

забележителности в Палермо

За жалост времето ни в Палермо свърши тук. Ако вие имате повече време, интересни обекти, които си заслужават посещението са:

  • Нормандският дворец. Преустроен арабски дворец от IX в. с Палатинската капела, намираща се вътре.
  • Църквата San Giovanni degli Eremiti. Средновековна църква с червени куполи, двор и интересна комбинация от норманска и арабска архитектура.
  • Капуцинският манастир. Ако търсите силни усещания, това е вашето място. Манастирът е построен 1634г. и съдържа интересни артефакти от средновековието, но те не са това, което го прави уникален. Тунелите под манастира предлагат рядка и злокобна среща с близо 8000 жители на Палермо от преди 1-2 века или поне това, което е останало от тях. Това са катакомбите към манастира – подземно гробище, където са полагани телата на богати жители на града в продължение на 2 века, повечето от които се намират в изправено или седнало положение, поставени в стенни ниши на дългите коридори.
    • Най-известната личност положена тук е Розалия Лобмардо – 2-годишно момиче от Палермо, починало от пневмония през 1920г. Баща ѝ, съкрушен от загубата, помолил Алфредо Салафиа, балсаматор, да запази тялото ѝ. Благодарение на техниките за балсамиране на Салафия, тялото е толкова добре запазено, че тя изглежда спяща. Наричана понякога „Спящата красавица“, Розалия Лобмардо е един от последните трупове, допуснати до капуцинските катакомби. Днес тялото и е положено в малък параклис, херметически затворено във втори стъклен ковчег и не може да се види.

Ако ви е интересно, може да намерите повече информация и снимки в интернет, а аз скачам в далеч по-приятна тема – храната.

Ако се чудите какво да хапвате в Палермо, голям избор от ресторанти и места за бързо хранене има в участъка по Виа Македа от Четирите кьошета до Театро Масимо. Местата, които опитахме ние и останахме доволни бяха:

  • Bisso Bistrot
  • Trattoria Al Ferro di Cavallo
  • Ke Palle – аранчини за хапване на крак.

Повече за храната в Катания, може да намерите като последвате бутона по-долу.


След Палермо, обиколката на Сицилия продължава в посока Чефалу. Ако искате да разберете кои други забележителности в Сицилия посетихме, моля последвайте линка:

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *