Монополи, Италия – разходка от Бари

На адриатическото крайбрежие на Италия се намира очарователният град Монополи – скрито съкровище, което пленява сърцата на туристите с богатата си история, старинната си архитектура и пленителните си морски гледки. Разположен на около 40 км. от Бари и на 10-тина от Полиняно а Маре – предишната спирка в нашата обиколка на Пулия – градът е много лесен за посещение. Присъединете се към мен на това виртуално пътешествие, за да разгледаме най-интересните забележителности в Монополи.

Транспорт от Бари до Монополи

Пристигаме в Монополи с влака от Бари. Това е същия влак на TrenItalia, с който предишния ден бяхме стигнали до Полиняно а Маре. Влакове заминават често от централната гара на Бари и след около 30 мин. се озоваваме на гарата в Монополи. И на двете гари билети се купуват от автомати, като има вариант и онлайн. Цената им започва от около 4 € в посока.

Забележителности в Монополи – Старият град

Градът е основан от гърците, които му дават името „Монополи“, означаващо „единствен град“. Веднага след като пристигаме се насочваме към най-очарователната му част – историческия стар град. Веднага щом влезете в него, ще се пренесете назад във времето. Тесните улички са цял отделен свят, където всеки ъгъл разкрива част от историята на града. Малки площади и арки, цветни сгради, от чиито балкони виси пране или пък бели фасади, украсени с ярки сини и зелени капаци, кактуси и цветя. Всички те съставят лабиринт, който чака да бъде разкрит и преживян. Няма как да не споменем и закътаните традиционни ресторантчета и кафенета, които носят типичните аромати и вкусове на пулийската кухня и завършват подобаващо тази идилична италианска картина. Но със сигурност не се задоволявайте само с ароматите и използвайте възможността да опитате ястия от пресни морски дарове, ръчно приготвена паста и местни вина – истинска наслада за любителите.

В стария град ще посоча само основните места, които да не пропускате. Останалото ще оставя да откриете сами, като се оставите на любопитството и инстинкта да ви водят по кръстосаните му тесни улички. Не се притеснявайте да движите без конкретна посока или дори да се изгубите. А любителите фотографи като мен, разбира се, трябва да се уверят, че фотоапаратът им е в ръка, защото разходката из стария град е абсолютна наслада.

Катедралата на Монополи

Първата от задължителните забележителности в стария град на Монополи е зашеметяващата романска катедрала Мария Сантисима дела Мадия. Този архитектурен шедьовър се отличава с фасада, украсена със сложни каменни резби, свидетелство за уменията на майсторите, които са я изработили. Построена е през XII в. в прослава на Девата от Мадия, чиято икона според легендата пристига в Монополи по море през 1117 г. на сал с 31 дървени греди. Тези дървени греди позволили на града да завърши катедралата, която била незавършена в продължение на много години. През XVIII в. е преустроена и разширена в бароков стил.

Когато влезете вътре, пред очите ви ще се разкрие вдъхновяващият интериор. Величието на катедралата с нейните високи сводести тавани и елегантни фрески е гледка, която трябва да се види. Не мога да открия логика в работното време на тези църкви и ви съветвам да проверите предварително кога работи, ако искате да разгледате и вътре.

Градският плаж на Монополи

След като се потопихме в историята и културата на града, Монополи предлага и друг вид потапяне. На границата между историческия център и морето, ще откриете малък градски плаж. Лазурните води на Адриатическо море в комбинация с горещото южняшко слънце тук са все благоприятни фактори за плажуване. Това е идеалното място да се отпуснете, да се оставите на морския бриз и може би да се насладите на водата или на поредната бира Перони.

Lungomare di Monopoli

Готови ли сте да се насладите на една от най-хубавите части на Монополи? Крайбрежната променада, или както я наричат в Пулия – „lungomare“, представлява красива крайбрежна алея, разположена на мястото на някогашните градски стени. Разходката по нея е много приятна и ще ви отведе до следващите две забележителности в Монополи.

Замъкът на Карлос V

Разходката по крайбрежната алея ни води покрай една от най-емблематичните забележителности в Монополи – Замъкът на Карло V. Карло съвсем не е някой италиански крал или благородник, всъщност е по-известен като Карлос V – император на Свещената римска империя и Карлос I – крал на Испания.  Тази внушителна крепост е издигната през XVI в., по времето на испанската доминация в региона. Построена е, за да защитава от пиратски нападения, които били често срещани по това време. Крепостта демонстрира смесица от архитектурни стилове – от средновековен до ренесансов. Днес крепостта е отворена за посетители и може да се разгледа и интериорът, който включва старинни стаи, оръжейници, дори останките на църква в основите ѝ.

Старото пристанище на Монополи

Минаваме през арката на крепостта и сме на следващата ни спирка – очарователното старо пристанище на Монополи, където цветни рибарски лодки се поклащат в кротките води на малкия залив. Емблематични за региона са червено-сините лодки, наречени „gozzo“, много от които са изработени от местни занаятчии. Старото пристанище, със своята спокойна атмосфера и ярки цветове, е едно от най-фотогеничните места тук.

Площад Гарибалди

Преминаваме през поредната арка и се връщаме вътре в стария град на Монополи. Един от най-важните площади тук е площад Джузепе Гарибалди (или Търговския площад). Ако не от пристанището, до него се стига и от т. нар. „улица на търговците“. Площадът става част от града след 1500 г., когато градът разширява стените си. Именно тук според легендата се е случило и чудодейното пристигане на сал с иконата на Мария Света Богородица през 1117 г.  В Монополи всеки момент е възможност да се насладите на красотата на италианския живот и няма по-добро място за това от площад  Гарибалди, който съчетава богата история и дава възможност да се потопите в автентичната средата на местната култура.

Една от интересните сгради тук е Гражданската кула, или камбанарията (Torre Campanaria). Тя датира от 1552 г. и е обърната към Порто Векио, посрещайки тези, които акостират на пристанището. Любопитен факт е, че в долната ѝ част е вградена градската колона на позора, където провинилите се в престъпления са били излагани на показ. Все още могат да се видят издълбаните в нея жлебове за веригите, с които са били връзвани престъпниците. По-горе се вижда статуя на Св. Дженаро. Непосредствено над статуята се намира градският герб на Монополи, състоящ се от „три бели рози на червено поле“. Най-отгоре на кулата се намира камбанария, чийто звън в миналото е бил ползван като аларма при опасности и нападения. Най-новото съоръжение на тази 500-годишна кула, всяка тухла от която свидетелство за хода на времето, е аналоговият часовник.

Новият град на Монополи

Преди да се запътим обратно към гарата, откъдето хващаме влака за Бари, имаме време да се разходим из новата част на града. Докато старият град носи очарованието на миналото, модерните квартали на Монополи предлагат друг тип туризъм. Тук ще откриете оживена атмосфера със съвременни магазини, кафенета и пазари. Другото лице на Монополи, което не е толкова туристически ориентирано, ви докосва и може да до италианското ежедневие и продавачи, които говорят само италиански.


Монополи успешно съчетава исторически чар и модерен стил. Сякаш леко засенчен от инстаграм славата на Полиняно а Маре, Монополи обикновено остава леко на заден план в гидовете и пътеписите. Аз пък останах приятно изненадан от красивия му стар град със своите скрити кътчета, тесни улички и крайбрежна алея. Можете да отидете на плаж, да се разходите из историческите забележителности или да пробвате прясна паста или морска храна в някой от ресторантите в стария град. И най-вече – Монополи не е пренаселен с туристи както Полиняно а Маре и особено Алберобело, което позволява да се усети истинския дух на Италия. В сравнение с останалите градове от нашата обиколка от Пулия, в това отношение тук беше доста по-приятно.

И като стана въпрос за Пулия, ако искате да разберете кои други забележителности да посетите в района, може да прочетете целия разказ тук:

Въпреки че градчетата Полиняно а Маре и Монополи са описани в два различни дни, те спокойно могат да бъдат съчетани в една по-стегната програма за един ден. Ако имате време, ви съветвам да ги посетите и двата и да споделите като коментар кой ви е харесал повече.

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *