Бари -> Полиняно а Маре – разходка за 1 ден

Полиняно а Маре, градчето е кацнало на ръба на 20-метрова отвесна скала, в чиято основа тихо се плискат прозрачните води на Адриатическо море. Тук в скалите има и много пещери, морето е тюркоазено синьо, плажът е получил син флаг. В миналото градът е бил важно селище. От тук минава пътят Виа Траяна, построен от император Траян през 108-110 година, като от него до днес е оцелял мостът.

Плажът Lama Monachile

Буквално се потапяме в първата забележителност в Полиняно – плажът Lama Monachile („Монашеското острие“). Този малък залив, заобиколен от живописни скали, е известен с кристално чистите води и каменистия плаж. Днес е от леките по програма дни (разбирайте по-малко от 15км. ходене пеша), затова оставаме за плаж и се опитваме да си намерим удобно място върху каменистия бряг. Е, не е комфортно като нашенските плажове, но пък фокачата от от местната пекарна и бутилката бира „Перони“ компенсират.

Паметникът на Доменико Модуньо

Ако се разхождате из Полиняно, не се учудвайте ако ви настигне някоя туристическа триколка, от която се носи известната италианска песен

Volare oh-oh!
Cantare oh-oh-oh-oh!

Всъщност песента се казва „Nel Blu Dipinto Di Blu“ и е на големия италиански певец Доменико Модуньо, който е роден тук. Песента е издадена през 1958 г. и се превръща в една от най-известните песни в света, преведена на повече от 20 езика.

Самият Доменико Модуньо печели четири пъти музикалния фестивал в Сан Ремо – най-популярният италиански конкурс за песни. 3-метровата статуя в негова чест се намира недалеч от плажа над скалистия бряг. Тази висока статуя на певеца с разтворени ръце като в полет над морето, dipinto di blu , е друга асоциация с песента „Volare“.

Scalinata „Volare“

Логично, в близост до статуята има стълбище (Scalinata „Volare“), което се спуска към морето и скалите. Оттам се откриват красиви гледки към кацналия на скалите град.

Старият град на Полиняно а Маре

Въпреки че не е толкова голям колкото този на Бари, стария град на Полиняно си струва разходката. Старата част на града е малък лабиринт от улички, които се вият, преплитат и пресичат.

Улиците са по-тесни отколкото си предстявате, а кактусите – по-високи.

« на 2 »

А в края, до ръба на скалите уличките свършват във високи красиви тераси с гледка към морето.

Старият град предлага множество ресторанти, тук може да се намерят също и едни от най-добрите сладоледи и кафе в Италия. Скрит в скалите, в Полиняно се намира и един от най-известните ресторанти в целия свят – Grotta Palazzese. Той е известен с това, че е създаден в естествена пещера, а под терасата му, долу в скалите, се разбиват вълните на Адриатическо море.


Без значение дали сте на по-дълга обиколка на Пулия или сте за един уикенд в Бари, посещението на Полиняно а Маре си струва. Въпреки малкия си размер, градът има какво да предложи на един турист, особено в топъл летен ден. Само на 30 мин. от Бари, полу- или целодневна разходка е достатъчна да се насладите и да обикнете Полиняно а Маре и всичките му нюанси на синьото.

Ако искате да разберете, кои други градове в Пулия посетихме, може да разгледате целия наш маршрут тук:

Въпреки че градчетата Полиняно а Маре и Монополи са описани в два различни дни, те спокойно могат да бъдат съчетани в една по-стегната програма за един ден. Ако имате време, ви съветвам да ги посетите и двата и да споделите като коментар кой ви е харесал повече.

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *