Сицилия: 1 ден в Катания

Ето че бяхме отново в Катания. Затворихме кръга-обиколка на забележителности в Сицилия, но не бяхме готови да си тръгнем преди да разгледаме и втория голям град на острова – Катания. Тази статия е част от по-големия разказ за обиколката ни на Сицилия, като се фокусира върху най-известните забележителности в Катания за 1 ден. Ако искате да разберете как стигнахме до Катания и кои други места в Сицилия посетихме, може да последвате следния линк:

Забележителности в Катания за 1 ден

Разположен в подножието на Етна, Катания е един от най многоликите градове на острова. Съществуването в сянката на действащ вулкан е определящ фактор, който неведнъж е променял пейзажа в и около града. Изригвания, земетресения и епидемии унищожават града цели 7 пъти, но той възкръсва всеки път от пепелта. Най-опустошително било изригването от 1669 г., което унищожава южната част на града и удължава бреговата линия с повече от километър. Няколко години по-късно, през 1693 г. Сицилия е разтърсена от силно земетресение донесло ужасни разрушения в Катания и Ното и е причината да се появят тези богато украсените барокови сгради, които можем да видим днес.

Това е списъкът със забележителности в Катания. коио успяхме да видим за ден:

  1. Piazzа del Duomo
  2. Пазарите
  3. Piazza Stesicoro
  4. Вила Белини
  5. Замъкът Урсино
  6. Университетът на Катания
  7. Катедралата Св. Никола
  8. Храна в Катания

Започваме разходката от сърцето на историческия център на Катания – Piazzа del Duomo или Площадът на катедралата. Това е главният градски площад в Катания и задължително място за посещение за всеки. Изграден е през 1700 г. след голямото земетресение.

Тук можете да се възхитите на някои от най-значимите образци на сицилианското бароково изкуство като Катедралата, фонтана Аменано, кметството и Фонтана на слона с емблематичния обелиск – символ на града. Това е и мястото, на което може да видим как Етна е не само наблизо, а буквално част от града. В настилката на площада, статуите и архитектурни елементи – лавата, макар и застинала, е навсякъде около нас.

Катедралата на Катания

Църквата, посветена на Света Агата, е първоначално построена през 1073 г., но след голямото земетресение е срината напълно. Изцяло възстановен след това, Duomo di Catania придобива сегашния си вид. Освен красивия интериор, тук ще видите и гроба на Белини. Големият композитор е роден именно в Катания, затова доста театри в Сицилия носят неговото име.

Слонът с обелиска

Обръщаме гръб на катедралата, за да разгледаме слона с обелиска. Освен като един от символите на Катания, слонът е носител и на късмет за града.  Изработен е от вулканична скала. Смята се, че е от Византийско време. Разбира се има и легенда свързана с него, според която, той бил изработен от Елиодор – магьосник от Катания. Според преданията, магьосникът купувал всевъзможни стоки из пазарите на града със златни жълтици, които се превръщали в обикновени камъни в ръцете на търговците. Елиодор бил изгорен на клада на същото място, където днес се издига обелиска днес.

И като стана въпрос за търговци, няма как да не споменем и пазарите тук… Както и в Палермо,  изобилстват от цветове, аромати и звуци. Може би най-известният е рибният пазар.

От площада на Дуомото поехме по Via Etnea (главната ул. в посока Етна). Не след дълго достигаме площад Piazza Stesicoro. На този емблематичен площад на Катания можем да видим голяма статуя на Белини. Срещу нея се намират останки от древен римски театър. А зад руините е поредната голяма католическа църква – San Biagio in Sant’Agata alla Fornace.

Вила Белини е най-големият и красив парк в центъра на Катания. Паркът е завършен през 1883 г. Прекрасният градски парк включва зелени площи, стълбище и два хълма, от които можете да се насладите на красива гледка към града.

Замъкът Урсино (Castello Ursino) е построен през XIII в. от Фридрих II, крал на Сицилия и император на Свещената римска империя, като част от отбранителната система на Източна Сицилия. Сградата е бивше седалище на сицилианския парламент от 13-ти в. и резиденция на арагонските владетели до 15-ти в. От 1934 г. в замъка се помещава градският музей.

Отново на Via Etnea се намира основната сграда на университета на Катания. Плодадът и сданията са изключително красиви. Не липсваше и един слон за късмет и цвят.

Днешният факултет по хуманитарни науки е разположен в интересна сграда, принадлежала на старинен бенедиктински манастир, построен върху руините на още по-стар манастир, разрушен от Голямото земетресение.

В близост до една от сградите на университета се намира и църквата Св. Никола, датираща от 18-ти век. Ако не сте видели зодиака в катедралата на Палермо, то ето че имате втори шанс тук.

 А пък ако имате 3€ и не ви е страх да изкачите към 150 стъпала, гледката от покрива на катедралата си заслужава. Именно тук е и последния сицилиански залез, на който ставаме свидетели в това пътуване.

Слънцето вече е залязло в Катания, а ние се запътваме към сърцето на кулинарния туризъм в града – ул. Виа Санта Филомена.

Скрита в центъра на Катания, на един хвърлей от Вила Белини, тази оживена улица предлага множество автентични ресторанти, смесица от сицилианска и международна кухня, далеч от класическите туристически капани. Ние останахме много доволни от ресторант Ghisa, но и всички останали наоколо изглежда да си струваха  посещението.


Катания е последният град от обиколката ни на Сицилия. Ако искате да прочетете и за другите забележителности в Сицилия, които посетихме, както и да разберете повече за храната в Сицилия, моля последвайте следния линк:

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *