Сицилия: 1 ден в Таормина

Перлата на Йонийското крайбрежие на Сицилия е Таормина. Градчето, „сякаш създадено, за да съблазнява очите, духа и въображението“ (Ги дьо Мопасан), е пленило не малко художници, поети и философи. Историята му започва през 4-ти в. пр.н.е., а по времето на Римската империя просперира под името Тауроменион. Нормандското управление през средните векове го превръща в укрепен град с красиви сгради и дава днешния му облик. Тази статия е част от по-големия разказ за обиколката ни на Сицилия, като се фокусира върху най-известните забележителности в Таормина за 1 ден. Ако искате да разберете как стигнахме до Таормина и кои други места в Сицилия посетихме, може да последвате следния линк:

Забележителности в Таормина за 1 ден

Това е списъкът със забележителности в Таормина, които посетихме за 1 ден:

  1. Плажът на Таормина
  2. С лифта към стария град на Таормина
  3. Из улиците на Таормина
  4. Наблюдателните площадки
  5. Вила Комунале, Таормина
  6. Театърът на Таормина
  7. Ул. Умберто
  8. Площад „9-ти Април“

Разходката ни в Таормина започна от плажа. Спокойните и чисти тюркоазени води в малките заливи под града оформят не само приятни плажове, но и предлагат страхотни гледки. Те са разделени от няколко малки полуострова, най-интересният от които сицилианците упорито наричат „остров“ – Isola Bella.  Технически наистина е остров. Практически до него може да стигнете като прегазите 10-тина м. вода, дълбока до коленете.

Поради топографията на района, старият град на Таормина е разположен на височина от около 250м. над плажа си. Освен пеша и с автомобилен транспорт, до там може да стигнете с изградения лифт. На идване в града бяхме оставили колата на паркинга на долната станция на лифта. Лифтът тръгва на всеки 15 мин., цената е 6€ еднопосочно и 10€ двупосочно. Малко висока цена за 2-3 мин. возене, но спестява няколко хиляди стъпала.

Първото ни впечатление беше колко е цветен градът – дори през ноември всичко е изпълнено със зеленина и цветове. Второто беше колко чист е той. Сякаш Таормина и Палермо не делят един и същ остров.

Ако сте се качили горе в града и не планирате да посетите плажа, то тогава се отбийте до някоя от наблюдателните площадки. Една от тях е Belvedere di Via Pirandello. Оттук погледът ви ще стигне до плажа, крайбрежието на Сицилия, Месинския проток, та чак до континентална Италия. Зад гърба ни вулканът Етна отново се показа на хоризонта, доста по-спокоен от момента, в който пристигнахме.

Днешната вила Комунале в Таормина е градска градина, но първоначално е била градината на къщата на английска благородничка, от XIX век: Лейди Флорънс Тревелиан. Дъщеря на братовчед на кралица Виктория, лейди Флорънс пристига в Таормина през 1884 г., бягайки от скандал в кралския двор. Тя е обвинена, че има афера с принца на Уелс, бъдещия крал Едуард VII. В Таормина тя се запознава с лекаря Салваторе Качола, който става кмет на Таормина и за когото тя се омъжва през 1890 г. През годините двойката купува няколко парцела земя, където построява вилата си и около която благородничката започва да създава градина в английски стил. През 1890 г. двойката купува и Изола Бела, където дамата построява къща и градина. Каква перспективна жена!

Най-интересните архитектурни елементи на тази градина несъмнено са така наречените „викториански фолиа“, вдъхновени от ориенталски сгради. Проектирани и построени от лейди Флорънс между 1890 и 1899 г., те са наричани още „пчелните кошери“ заради особената си форма. Сградите са използвани от благородничката като станция за наблюдение на птици. Материалите, използвани при изграждането им, са много разнообразни – каменна зидария, тухли, както и вулканичен камък. Освен тях, градината изобилства от зеленина и цветове.

Несъмнено най-известната локация в Таормина, а и една от най-интересните забележителности в Сицилия е театърът на Таормина. С капацитет от 10 000 души, той е бил вторият по големина театър в Сицилия след този в Сиракуза.

Построен в гръцки стил през 3-ти в.пр.н.е, той бил разширен и трансформиран по време на Римската империя в арена за битки. След това потънал в забвение докато не бил разкрит и реновиран през 19-ти в. Само може да си представяме каква сцена е представлявала арената, още повече допълвана от вулканът Етна, извисяващ се отзад.

За билети и работно време, може да проверите тук.

Таормина има много красиви улички, но ние влезнахме през Порта Месина и се насочихме към главната – ул. Умберто.

На тази улица са основните забележителности на стария град. Най-известните от тях са Дворецът Корвая – седалище на първият сицилиански парламент, Църквата на Св. Йосиф и Катедралата на Таормина.

На главната и в тесните улички, които я пресичат, има и множество кафенета и ресторанти. Освен тях, тук може да намерите и много модерни магазини. Разходката обикновено приключва при отсрещната порта – Порта Катания.

Ако има едно място, което трябва да препоръчам на улица Умберто, то това със сигурност е площад „9-ти Април“. Разположен пред Църквата на Св. Йосиф, площадът предлага спираща дъха гледка към лазурното Йонийско море, Таормина и Етна.

Това е най-доброто място да седнете и да отпочинете под звуците на китарата на някой уличен музикант. Именно така ни завари поредния сицилиански залез – наслаждавайки се на цветовете, звуците и ароматите на Таормина, докато слънцето не потъна в самия Етна.

Но вие не бързайте да си тръгвате, защото Таормина е не по-малко очарователен и след залез слънце.


След Таормина, обиколката на Сицилия продължава в посока Катания. Ако искате да разберете кои други забележителности в Сицилия посетихме, моля последвайте някой от линковете:

Ivan Georgiev Written by:

Здравейте, аз съм Иван - пътешественик и любител фотограф, почитател на странствания по далечни пътища в добра компания.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *